Βραχνή φωνή: πότε πρεπει να ανησυχώ;

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης της βραχνάδας είναι το κοινό κρυολόγημα (λαρυγγίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδα κ.ά.) όπου προκαλείται πρήξιμο των φωνητικών χορδών και αυτό οδηγεί σε αλλαγή της φωνής. Επίσης συμβαίνει εξαιτίας μιας αλλεργικής ρινίτιδας ή προβλημάτων του στομάχου και του οισοφάγου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ο τραυματισμός στην περιοχή του λαιμού ή ακόμα και νευρολογικές διαταραχές.
    


Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά:

- αφωνία, δλδ η μείωση της χρήσης της φωνής
- αποφυγή δυνατού βήχα
- αποφυγή χώρων με πολύ καπνό και με κλιματιστικά(air condition)
- κατανάλωση ροφημάτων με φυσιολογική θερμοκρασία και ΟΧΙ αναψυκτικών
- αποφυγή πικάντικων φαγητών

Όμως η βραχνάδα υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε λάθος τρόπο ομιλίας και γι' αυτό εμφανίζεται συχνά σε μικρά παιδιά λόγω κατάχρησης της φωνής (π.χ. ουρλιαχτά στο παιχνίδι, τσιρίδες). Εάν η φωνή δεν επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση έπειτα από 2-4 βδομάδες τότε το παιδί πρέπει να επισκεφτεί Ωτορινολαρυγγολόγο, για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός που θα αναλάβει την θεραπεία-αποκατάσταση της φωνής μαθαίνοντας στο παιδί αρχικά να αναπνέει σωστά (ρινικά) και έπειτα μέσω ασκήσεων φώνησης να χρησιμοποιεί το σωστό τόνο κατά την ομιλία του.

Συμβουλεψτε το παιδί σας να μη φωνάζει δυνατά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όταν θέλει να σας πει κατί να έρχεστε σε κοντινή απόσταση.
  
πρώτη δημοσίευση: http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=2569 

Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις