Προγραφικές ασκήσεις






Οι προγραφικές ασκήσεις απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή νηπιαγωγείου. Πρόκειται για εικόνες όπου ενώνεις τελείες ή γραμμούλες ακολουθώντας τη σωστή φορά (από αριστερά πρός τα δεξιά και από πάνω πρός τα κάτω). 



    
Οι προγραφικές ασκήσεις είναι  αναγκαίες, για την εκμάθηση των γραμμάτων και των αριθμών. Σκοπός των ασκήσεων είναι να μάθουν στο παιδί την αλληλουχία των κινήσεων και την ορθή γραφοκινητική φορά που απαιτούνται προκειμένου να αναπαραχθεί η μετέπειτα γραφή. Η ικανότητα αυτή συνδέεται άμεσα με τον οπτικοκινητικό συντονισμό, αλλά και την αντίληψη των γραμμάτων. Επιπλέον το παιδί μαθαίνει να κρατά σωστά το μολύβι. Έτσι προετοιμάζεται ομαλά για την Ά Δημοτικού με τρόπο απλό και διασκεδαστικό.


Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν:

• Σχεδίαση οριζόντιων και κάθετων γραμμών

• Σχεδίαση τετραγώνου, ημικύκλιου και κύκλου καθώς και άλλων σχημάτων.

• Ένωση κουκίδων για παραγωγή κάποιου σχεδίου, πχ. σπίτι, μπάλα, δέντρο.

• Τυπωμένα σχέδια πάνω στα οποία το παιδί πρέπει να πατήσει με το μολύβι ή με μπογιά με στόχο να μην βγει από το σχέδιο. 

• Γραφή αριθμών.

   
Οι ασκήσεις γίνονται πάντα με τρόπο ευχάριστο και οχι καταναγκαστικό. Εαν το παιδί κουραστεί σταματάμε ή εαν δυσκολεύεται ζητάμε ευγενικά να κάνει ότι μπορεί χωρίς να απογοητεύεται.

Πληθώρα φυλλαδίων έτοιμων προς εκτύπωση μπορείτε να βρείτε στις εξής ιστοσελίδες: 

http://emathima.gr/?page_id=188

http://www.busylittlebugs.com.au/category/free-printables/

Είτε κλικάροντας στο google τους όρους: "ασκήσεις προγραφής" ή "ασκήσεις πρώτης γραφής" ή "προγραφικές ασκήσεις" ή "preschool writing"

Επιπλέον υπάρχουν σχετικά βιβλία δραστηριοτήτων σε όλα τα βιβλιοπωλεία!


Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις