Ενισχύστε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας

Οι παρακάτω διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με όλα τα παιδιά και θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για όσα από αυτά δυσκολεύονται να προφέρουν σωστά μεμονομένους ήχους και φωνήματα.
1. Παραγωγή ήχων: επαναλάβετε με ενθουσιασμό τους ήχους και τις φωνούλες που κάνει το παιδί σας. Η κατάλληλη ευκαιρία είναι στην ώρα του μπάνιου, με το γαργάλισμα, το γέλιο κ.ά.

2. Παραγωγή "λέξεων": Ενθαρρύνετε όλες τις απόπειρες ομιλίας, ακόμα κι αν ακούγεται μια λέξη σωστή ή όχι. Στόχος είναι να ανακαλύψει το παιδί ότι οι προσπάθειες του προκαλούν μια απάντηση από εσάς και είναι κάτι διασκεδαστικό.

3. Επανάληψη φράσεων: όταν το παιδί μαθαίνει να μιλά είναι σημαντικό να ακούει τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά (π.χ. Να μια μπάλα! Βλέπεις τη μπάλα;)

4. Άλλοι ήχοι: μιμηθείτε τους ήχους που κάνουν τα ζωάκια, τα μέσα μεταφοράς κτλ.

5. Επανάληψη τραγουδιών & ποιημάτων: επαναλάβετε τραγούδια και ποίηματα που περιέχουν λέξεις με χρώματα, αριθμούς και ήχους π.χ. "το κοκοράκι(Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι)"

6. Ανάγνωση: διαβάστε μαζί παραμύθια και αλλάξτε τον τόνο, τη μελωδία και τη χροιά της φωνής σας ανάλογα με αυτό που διαβάζετε.

7. Λέξεις με το ίδιο γράμμα: σε μια κόλλα χαρτί γράψτε ένα γράμμα και από κάτω ζητήστε απ´το παιδί να βρεί, να κόψει και να κολλήσει εικόνες που ξεκινούν από το ζητούμενο γράμμα.


 http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=2716


Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις