Tι είναι το "αυτιστικό φάσμα" στα παιδιά;

Ο όρος "αυτιστικό φάσμα" χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από τους ειδικούς, για να περιγράψει τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας παιδιών, που δείχνουν -σε ποικίλους βαθμούς- παρόμοια συμπεριφορά, σκέψη και επικοινωνία.
Η κλινική εικόνα διαφέρει και κυμαίνεται από ήπιες έως και σοβαρότερες μορφές. Αυτό το φάσμα λοιπόν, περιλαμβάνει τον Αυτισμό, το Σύνδρομο Asperger, τη Σημασιολογική-Πραγματολογική Διαταραχή καθώς και άλλες διαταραχές, που σχετίζονται με τον αυτισμό.
Κάποια παιδιά ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται οριακά. Η λέξη "φάσμα" μπερδεύει τους γονείς, γιατί αναρωτιούνται ποιό βαθμό σοβαρότητας έχει το παιδί τους.
Επιπλέον, πώς μπορεί ένα παιδί, που έχει κάποιες από αυτές τις δυσκολίες (π.χ.πραγματολογικές) να ανήκει στο ίδιο φάσμα με ένα άλλο παιδί, που έχει σοβαρές δυσκολίες;

Όντως, μιλάμε για έναν περίπλοκο όρο, γι' αυτό το λόγο τα ειδικά χαρακτηριστικά των δυσκολιών κάθε παιδιού πρέπει να αναγνωρίζονται και να ορίζονται εξατομικευμένα. Ο ειδικός αναπτυξιολόγος και ο λογοθεραπευτής, που έχουν συχνή επαφή με το παιδί, μπορούν να δώσουν μια σαφή εικόνα, που θα βοήθησει στην εξέλιξη του.





Πρώτη δημοσίευση:  http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=3112

Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις